Prezentare

În Țara Beiușului, la poalele Munţilor Pădurea Craiului, pe cursul râului Valea Roşie, într-o zona pitorească, liniștită și deosebit de frumoasă, se întinde comuna Cabești.

Comuna Căbești se învecinează la nord cu comuna Roșia, la nord-est cu comunele Bulz și Bratca, la sud cu comuna Remetea, la sud-est cu comuna Curațele, la vest cu comuna Pomezău. Ca unitate administrativ-teritorială Căbești este o comună cu o populație calculată la ultimul recensământ ca fiind de 1848 de locuitori. Are în componență 5 sate: Cabești, Sohodol, Josani, Goila si Gurbești. Are o suprafata de 7166 ha. Satul de centru, Cabești, este situat la o distanță de 70 kilometri față de municipiul Oradea.

În cadrul comunei apar trei forme de relief. Forma de relief predominantă este cea de deal propice pentru pășunat și pentru cultura pomilor fructiferi. Zona de luncă întalnim în apropierea văilor, zona propice culturilor agricole, în special a cartofului, legumelor, zarzavaturilor, plantelor tehnice, etc. Zona de munte este propice pentru pășunat, exploatarea lemnului și a fructelor de pădure.

Activitățile principale ale localnicilor sunt agricultura, creșterea animalelor, piscicultura, exploatarea lemnului și a fructelor de pădure.